Categories

Eva Helmersson

Nya tider

Året går mot sitt slut och det gör även projektet Dagens patient som jag har varit engagerad i sedan 2014. Vi har haft fokus på egenvård och framför allt aktiv egenvård, det vill säga den egenvård som vi aktivt gör utanför vården. Vi har varit en grupp på ungefär 20 personer med olika diagnoser som tillsammans har bloggat, ordnat seminarier, workshops, deltagit i mental health run och några har åkt på rehabresa till Portugal och MS Research Day. Projektet har varit ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Neuroförbundet och Nerve och det har varit otroligt roligt och intressant. Finansieringen har Socialdepartementet stått för, som en del av regeringens satsning på kroniska sjukdomar.

Det som jag tar med mig är att vi som lever med olika sjukdomar och diagnoser mår mycket bättre när vi tar ett aktivt ansvar för vår situation. Det är ju ingen nyhet precis, för det gäller allt här i livet. Vi kan inte bara åka med som passiva passagerare utan vi måste ta tag i rodret/seglet/ratten… och själva sätta vår kurs. För mig gäller det att leva mitt liv på bästa möjliga sätt med de förutsättningar jag har just nu. Jag har inspirerats av fantastiska människor jag har träffat och arbetat med och jag har skrattat och gråtit, jublat och skrikit. Men framför allt har jag lärt mig att det finns så mycket kunskap och lärdomar hos mina medpatienter. Tack för en fantastisk tid!

Nu är det dags för ett nytt år med nya spännande utmaningar. Jag tar med mig det jag har lärt mig av Dagens patient och fortsätter blogga här om egenvård, patientmedverkan och mitt sätt att leva med min sjukdom.

Önskar er alla ett Gott Nytt År med mycket sol och glada miner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *