Categories

Eva Helmersson

Idag är en bra dag!

Våren har precis blivit sommar. Allt blommar och fåglarna inte bara kvittrar, de formligen skriker att det äntligen är sommar.

Jag har levt med min MS i halva mitt liv. Idag är jag 49, så det har blivit några år. Länge var jag envis och stod fast vid att jag skulle klara av min sjukdom själv. Jag har testat alla möjliga självhjälpsmetoder och alternativa behandlingar. Idag vet jag bättre. Nu står jag på min tredje bromsmedicin och den fungerar bra. Jag vet att inga dyra tabletter, nyttiga juicer eller handpåläggning kan göra mig frisk. Men jag vet att idag är en bra dag.

Ofta får jag frågan, hur gör du? Eller hur orkar du? Jag vet inte. För mig finns det helt enkelt inget annat sätt än att just leva och orka. För mig är det så viktigt att inte fastna i den tråkiga tanken utan istället våga tro på framtiden och planera för att leva. Vissa dagar är det svårt! Smärtan kan vara outhärdlig, balansen ur funktion, synen dimmig och dubbel och tröttheten utmattande. För att inta tala om huvudet. Ibland känns det som sista läkerolen i asken och jag undrar om jag någonsin ska kunna fatta ett vettigt beslut igen. Då tänker jag att idag är en bra dag.

Livet är inte oändligt. En dag är det slut, borta, finito och jag vill leva ett bra liv med de förutsättningar jag har. När jag var ung hade jag tänkt mig livet helt annorlunda än vad det är idag. Men jag lever, det är en lyx. Jag har en familj som jag älskar och som älskar mig. Det är en lyx. Mitt jobb utmanar min kreativitet. Det är en lyx. Jag har en säng att sova i och mat att äta. Det är en lyx och jag har fantastiska människor omkring mig. Det är en lyx. Nästa vecka blir en ny utmaning och just det är en väldig lyx.

Det är klart att även jag är negativ, arg, sur och ledsen ibland, men jag försöker att inte vara det så länge. Jag vet att det bara går att tänka en tanke åt gången och då gäller det att tänka en bra. Om jag oroar mig är det som om jag att övar på att misslyckas. Jag försöker öva på att lyckas istället. Försöker hitta de där små, små sakerna som är bra att tänka på. Då får inte de negativa tankarna utrymme och livet blir ljusare och jag mår bättre.

Just nu siter jag och jobbar, ute kvittrar fåglarna och solen skiner. I soffan sover bästa hunden och idag känns läkerolasken nästan full. Idag är en bra dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *