Categories

Eva Helmersson

Alla dessa ansikten

Orangutang

I Sverige lever nästan 20 000 människor med den kroniska, neurologiska sjukdomen MS. Jag är en av dem. Min MS-resa började för 23 år sedan. Till att börja med märkte jag inte mycket av sjukdomen mellan mina skov (attacker när immunförsvaret felriktat angriper frisk vävnad). Jag återhämtade mig alltid väldigt bra. Nu 10 talet svåra skov senare och lite annat MS-trassel, mår jag fortfarande ganska bra, men dras med en del restsymtom.

Min fina vän Nathalie fick en mycket aktiv form av MS för fem år sedan. Samtidigt som hon tog examen. Hon kan knappt röra sig och har aldrig kommit ut i arbetslivet. Nathalie en av mina stora idoler. Hon kämpar med att få till livet varje dag och har ett härligt humör och underbar utstrålning. Jag har aldrig hört henne klaga eller gnälla.

Sen har vi min kompis Daniel. En snygg ung kille med internationella medaljer i Poledancing. Han har haft MS i 10 år. Jobbar som personlig instruktör på ett gym och är god hälsa personifierad. Daniel är också min idol.

Elisabeth kära vän, är en tuff brud på drygt 50 som älskar Friskis & Svettis, brottas med lite smått och gott som MS kan erbjuda. Bland annat drabbas hon i perioder av en svår neuropatisk smärta från helvetet. Elisabeth är en sann förebild. Med en inställning värd guld och en hel del djävlar anamma.

Jag är full av beundran och blir lite avundsjuk när jag hör talas om andra MS-personer som bestiger berg, tävlingsdansar, cyklar kust till kust i USA, boxas, går på lina osv. Jag är så glad att de finns som positiva förebilder och inspiratörer. Men jag är faktiskt ännu mer imponerad av alla dessa MS-hjältar som utan pompa och ståt, flashiga tv-klipp och tidningsartiklar tar sig an vardagen med dess utmaningar som kan vara tusen gånger svårare än att gå på lina.

En del av mina MS-vänner mår bättre än jag. Många mår mycket sämre. Alla har vi samma sjukdom, men ingen är likadan. Att vi mår så olika beror inte på att några äter en viss kost, motionerar bättre, tänker positivare tankar… Att vi mår som vi mår, beror på vår otroligt lömska, oförutsägbara och orättvisa sjukdom. Jag beundrar er alla!

MS har många olika ansikten!

Happy World MS Day, 25/5 2016!

2 Comments to "Alla dessa ansikten

 • Maya Larsson Boman On 25/5/2016 @ 04:47 f m

  Kloka Eva,
  Som nära anhörig beundrar jag er alla med MS.
  Denna sjukdom som inte alltid syns men kan påverka hela vardagen för någon som är sjuk. Med ex svår kronisk trötthet, fatigue eller som som ni MS pat ibland skämtar och säger ” min MS hjärna”…..
  Ni är alla mina hjältar. Alla har ni utmaningar att ta er igenom.
  Fortsätt, ge aldrig upp!
  Kram till dig Eva och alla andra!

 • Elisabeth On 12/6/2016 @ 12:15 e m

  Tack Eva för att du lyckas sätta ord på detta – och hitta människan bakom sjukdomsetiketten. Det finns mycket framlevd livsvisdom i oss alla – inte minst under dina lockar ♡

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *